Caffé Szamila Kft.

H-4030 Debrecen, Sebes u. 4-10.
Telefon: + 36 (52) 417 234
Fax: + 36 (52) 523 340
Mobil: +36 (30) 279 9299
E-mail: href="mailto:uh!pont!alimazs!kukac!alimazs">uh!pont!alimazs!kukac!alimazs

 

H-4032 Debrecen, Füredi Kapu
Böszörményi út 68. C lépcsőház 7.
Mobil: +36 (70) 931 2311
E-mail: href="mailto:uh!pont!alimazs!kukac!alimazs">uh!pont!alimazs!kukac!alimazs

 

H-1141 Budapest,
Szugló utca 83-85.
Tel/Fax: +36 (1) 220 2186
Mobil: +36 (70) 332 0855
E-mail: href="mailto:uh!pont!alimazs!kukac!tsepadub">uh!pont!alimazs!kukac!tsepadub

Bejelentkezés Regisztráció
Kosaram tartalma
0 db termék, 0 Ft
Termékek Akciók Konstrukciók Rólunk A kávéról

Kávé Blog

Kávé & koffein

Szamila - 2015-07-23 12:02:10

A kávécserje örökzöld növény. Majd százféle cserje létezik, de csak két fő típusa van, a Cofea Arabica és a Cofea Robusta. Kicsi fehér virágai csomókban fejlődnek és a jázminhoz hasonlatos illatot árasztanak. A termések a cseresznyéhez hasonlatosak, bennük 2 mag fejlődik, melyeket kávébabnak vagy zöld kávénak is neveznek.

Az arabica kávé illatos, édes és zamatos, karamelles az utóíze. Koffeintartalma 0,8 – 1,5 % és a világ teljes kávétermelésének ¾-ét teszi ki.

A robusta biztosítja a kávékeverék karakterét, erőteljes kesernyés ízét, illata nem feltűnő. Koffeintartalma magas, 1,7 -3,5 % között van, és a világ kávé termelésének ¼-ét adja. Az eszpresszó ismertetőjegyeként ismert vörösesbarna krém csak megfelelő minőségű robusta-t is tartalmazó keverékből nyerhető.

A kávéban található koffein serkentő hatású, stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szív és veseműködést. Testmozgás előtt fogyasztva segít felszabadítani a szervezetben elraktározott zsírt; a tüdő hörgőizmait elernyeszti, könnyíti a légzést, csökkenti az asztmás rohamok veszélyét. Kutatások szerint csökkenti a depressziót. Felelőtlen fogyasztása ugyanakkor növeli a stresszt, a szívkárosodás és a csontritkulás veszélyét.
A koffein hatására a hasi, zsigeri erek összeszűkülnek, az agy viszont több vért kap. A koffein így a központi idegrendszerre és az agyra élénkítő hatással van; fokozza a szív- és veseműködést, gyorsítja a légzést és az anyagcserét. A magas vérnyomásúaknak, a szív- és veseelégtelenségben szenvedőknek ezért óvatosan kell bánniuk a kávéval.

Egy 7 gramm őrleményből készített eszpresszó-krémkávéban kb. 0,1 gramm koffein található. Ennek az adagnak a hatása kb. 1-5 óráig tart. Az időtartam függ a szervezet egészségi szintjétől, a megszokástól, a kávé előtt és mellett fogyasztott ételek - italok összetételétől, a koffeinnel szembeni érzékenységtől. Napi 2-3 csésze kávé, ha azt megfelelő körülmények között fogyasztjuk, egészséges frissítő ital, de 1gramm koffein (kb. 10 csésze) napi elfogyasztása már izgatottságot, szédülést és rosszullétet okozhat - még az egészséges, felnőtt embernek is.
Fontos megjegyezni: a kávé nem a fáradtság megszüntetésére való, az a kávé hatásának elmúltával erősebben tér vissza és csak pihenéssel múlik el. A kávé feladata az, hogy az ébrenlét - a munka- és a szabadidő pillanatait tegye még intenzívebbé.
 

TORREFAZIONE MUSETTI – Tradicionális kávépörkölő a Pó völgyében

Szamila - 2015-07-23 10:39:46

A MUSETTI  Pörkölőt családi vállalkozásban alapította Luigi Musetti 1934-ben a Milano-hoz közeli Piacenza-ban „A kávé háza” néven. A pörkölő alapítása eltelt több, mint hetven év alatt a tulajdonosok kitartóan és szenvedélyesen hittek az általuk előállított kávé minőségének fontosságában, ezért folyamatosan szem előtt tartották a gyártósorok technológiai  és higiéniai fejlesztését. A legkorszerűbb csomagolástechnika alkalmazásával igyekeznek minél tovább megőrizni az eredeti olasz espresso illatát, ízét és zamatát.

A nyers kávét közvetlenül az ültetvényesektől vásárolják három kontinensről, Közép- és Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából, saját pörkölő üzemben pörkölik, saját receptúra alapján állítják össze a kávékeverékeket a kávétermés minőségének figyelembe vétele mellett. Az így készült MUSETTI márkanéven piacra hozott kávékeverékeket a világ valamennyi kontinensén, 50 országban forgalmazzák.

Filozófiájuk az az általános szabály, miszerint az espresso-t olyan kis mennyiségű cukorral szabad inni, hogy az kiemelje az eredeti kávé aromáját és emlékeztessen a termőhelyre, ahonnan a zöld kávé származik.

A MUSETTI nem elégszik meg a nyers kávé hitelesített minősítésével mielőtt a termés a pörkölőbe, majd pedig a csészénkbe kerülne. Minden egyes zsáknyi nyers kávéból mintát kér, mielőtt a termést behajóznák. A mintát bevizsgálják és megpörkölik, majd a mindent eldöntő kóstolásos teszt alá vetik. Mielőtt azonban a behajózott kávészállítmányt beengednék a gyárba, újra mintákat vesznek és újból elvégzik a teljes minőségi vizsgálatot.

 

Egy tökéletes olasz espresso a Szamilától

Szamila - 2015-07-23 09:51:00

Íme egy tökéletes olasz espresso!

Tudja Ön, hogyan kell elkészíteni? Rendelkezik profi kávégéppel és kávédarólóval?

És azt tudja-e, hogy milyen az eredeti olasz espresso? És hogy miért fontos mindez?

A Caffé Szamila Kft ebben segít Önnek. Az Olasz Kávészövetség által a legkiválóbbak közé sorolt olasz MUSETTI Caffé kávépörkölő babkávéit forgalmazza, képviselői az ország teljes területén a vendéglátós szakemberek megfelelő kiszolgálásán és ellátásán munkálkodnak.

Szerződött partnereiknek adagszámlálóval ellátott professzionális kávégépet és kávédarálót biztosítanak. Szakembereik megtanítják az eredeti olasz espresso készítésének tradicionális fogásaira, hogy miért fontos a kávéőrlemény szemcséinek finomsága, és arra is, hogy miért nem lefele fordítva tároljuk a csészét a kávégépen, vagy hogy mitől lesz krémes hab az espresso tetején és hogyan készül a cappuccino tökéletes tejhabja.

A szükséges eszközök, felszolgálási kellékek a cég webshopjából is beszerezhetők.

A Caffé Szamila Kft. saját szervizhátterével vállalja kávégépek javítását, karbantartását, hogy az Önök vendégei folyamatosan magas minőségű, igazi olasz kávét kortyoljanak. Ebben tökéletes partnerük a MUSETTI Caffé, aki a zöld kávétól a pörkölésen át a csészébe kerüléséig szakértő figyelemmel kíséri a kávé útját.

Musetti Kenya babkávé

Szamila - 2015-07-08 13:30:48

Kenyában főleg arabicát termesztenek és az exportra menő szemek többségét mosás után dolgozzák fel. A világ 22. legnagyobb kávétermelő helyén a legintenzívebb aromájú, élénken savas kávékat állítják elő. Az ízek régiónként változnak, de legtöbbjük különlegesen komplex, gyümölcsös ízű, citrusos savasságú és sűrű, gazdag textúrájú.

 

Musetti Ehiopia babkávé

Szamila - 2015-07-08 13:27:28

Az 5. legnagyobb kávétermelő Etiópiát az arabica kávé szülőhazájaként tartják számon, ahol számos fajtát a mai napig nem sikerült azonosítani, mivel sok őshonos fajnál a kávészemek méretre és alakra sem egyformák. Ez a sokféleség szokatlanul határozott és elegáns, virágos, herbális és citrusos ízjegyeket kölcsönöz az etiópiai kávénak.

 

Tagek: Muetti, Ethiopia

Musetti Guatemala babkávé

Szamila - 2015-07-08 12:59:55

Guatemala a 10. legnagyobb kávétermelő a világon és elképesztően sokféle ízvilágú kávét kínál – a kakaóstól a tejkaramelláson át az édesig, továbbá herbális, citrusos és virágos, ropogósan savas fajtákat, köszönhető a terület sokféle mikroklímájának, a hegyvidékek és a síkságok eltérő csapadékeloszlásának és talajának. Mintegy 270 000 hektáron termesztenek kávét, szinte mindenhol mosott arabicát, többek között Bourbont és Caturrát.

 

Tagek: Musetti, Kenya

Musetti Gold Cuvée - az évfordulós kávé (1934-2014)

Szamila - 2015-06-25 11:18:34

A Musetti Kávépörkölő fennállásának 80. évfordulóját egyedülállóan különleges keverék előállításával ünnepli.

A ’Musetti Gold Cuvée’-ben a kávépörkölési tradíciók, a professzionális tapasztalatok és a technikai újítások magas színvonalú egyesítése segített létrehozni egy különleges receptúrájú, lágy, ugyanakkor krémesen testes kávét.

A Musetti Gold Cuvée háromfajta kávé keverékeként készült különleges minőségű kávé. A brazil és afrikai arabica kávé házasítása indiai robustaval eredményezte ezt a gazdag aromájú, finoman savas keveréket. A házasítás célja az egységes minőség elérése volt, mégpedig úgy, ahogy a házasított cuvée borokban is harmonikusan kiegészítik egymást az eltérő borfajták.

A keverék közvetlenül a kávédarálóra szerelhető 2000 g-os aromatartó fémdobozos kiszerelésben kerül forgalomba.

Francesco Illy vagy inkább Illy Ferenc?

Szamila - 2015-05-15 08:46:30

Amikor prémium kategóriás olasz kávékról beszélünk, mindenképpen meg kell említenünk a trieszti székhelyű illycaffé alapítóját, Illy Ferencet.

Illy Ferenc 1892. október 7-én született a temesvári Józsefvárosban, édesapja Illy János asztalos, édesanyja a német származású Rössler Aloisia. A piarista iskola elemi osztályainak elvégzése után 1904-ben Bécsbe költözött, majd az osztrák–magyar hadsereg kötelékében végigharcolta az első világháborút. 1920-ban Triesztben telepedett le, ahol rátalált két szerelmére, Vittoriára és a kávéra.

1933-ban alapította kávé és kakaó kereskedelmével foglalkozó vállalkozását, mely később kizárólag a kávéra fókuszált.

1934-ben feltalálta a mai automata espresso kávégépek elődjét, az Illettát, ami forró gőzzel működve képes volt a ma már elvárt minőségű presszókávét készíteni.

Ugyancsak újdonságként vezette be a légmentes vákumcsomagolást, hogy szállítható maradjon a pörkölt kávé és közben ne veszítsen aromájából.

Forrás: Wikipédia, Illycaffé

Caffé italiano - avagy az olasz kávé

Szamila - 2015-05-14 10:27:12

Az olasz emberek szerint a tökéletes espresso 88–92 °C hőmérsékletű vízzel készül, a kávéfőző 9 bar nyomással préseli át a mintegy 7 gramm őrölt kávéból készült, tömörített kávépogácsán a főzetet, amiből a 25–35 milliliternyi csoda képződik a pohárban, 2-4 milliméter vastagságú, sűrű "crema" réteggel koronázva.
Íratlan szabály, hogy a tökéletes eszpresszót előmelegített csészékben kell tálalni, így lesz fogyasztáskor a kávé 70 °C körüli hőmérsékletű, a tetején hosszabb ideig megmaradó sűrű habbal.


A rövid espressot ristrettonak hívjuk, a hosszabbat lungonak. Ezekből készül a cappuccino, a macchiato, a latte macchiato és az összes többi kávéital.


Tipikus kávéitalok:
Caffé: feketekávé, hagyományosan nagyon erős, ez az, amit espresso-nak hívunk.
Caffé macchiato: szó szerint "foltos, pöttyös kávé", amelyben a "folt" a tej. Vagyis espresso kávé kevés meleg tejjel.
Caffé macchiato freddo: hideg tejjel készült, enyhén tejes kávé.
Caffé latte: tejeskávé.
Cappuccino: felgőzölt tejhabbal borított espresso.
Latte macchiato: "foltos" tej, amin a folt maga a kávé.
Caffé corretto: "javított kávé".

A feljavítás céljára valamilyen likőrt használnak, esetenként épp az olaszok népszerű alkoholos itala, a grappa kerül bele.
A kávézás olasz kultúrájához hozzátartoznak a kávézók, vagy bárok, amely az egyszerű talponállóktól a klasszikus teraszos kávéházakig a vendéglátóhelyek széles körét jelenti, s az itáliai mindennapok szerves része, az emberek jellegzetes találkozóhelye.
 

 

Olasz életérzés – az espresso és a cappuccino, avagy vissza a kávéfőzés gyökereihez

Szamila - 2015-01-21 16:00:00

Van egy dolog, amit az olasz gasztronómiából és életérzésből biztosan nem szabad kihagyni: a kávé, azaz amit ebből az olaszok képesek kihozni. A mindössze egy kortynyi ristrettótól kezdve egészen a latte macchiatóig. Persze nem szabad elfelejtkeznünk arról a tényről, hogy mindennek az alapja az espresso és a talán legismertebb olasz kávéköltemény, a cappuccino.


A hazánkban is méltán népszerű és még ma is elterjedt „kotyogós" kávéfőző Alfonso Bialetti, olasz feltaláló nevéhez fűződik, aki 1933-ban fejezte be a Moka Express tervezését, ami azóta az olasz design ikonja lett, és a new york-i Museum of Modern Arts is kiállította.


A történet szerint a kis kávéfőzőhöz az ötletet a háziasszonyok által használt korabeli mosógépek adták. A szennyes ruhát ugyanis olyan hengerekben főzték ki, melyeken belül egy központi cső futott. Az alulról melegített forró, szappanos víz a vezetékben felfutott, elárasztotta a ruhákat, majd átszivárogva azokon, körkörösen távozott.                 

Alumínium vagy rozsdamentes legyen a kotyogós kávéfőző?

Az alumínium kotyogóval ugyanolyan jó kávét lehet készíteni, mint a rozsdamentes társaival, de olcsóbban lehet beszerezni.

A kotyogósban használt kávé legyen közepesen finomra darálva, hogy a végeredmény minél aromásabb legyen. A szűrőrészt tele kell tölteni az őrleménnyel, erősen tömöríteni, majd megint tölteni és tömöríteni.

Fontos, hogy a kávé minél lassabban folyjon ki. Ez eltarthat akár 6-9 percig is. Elektromos tűzhelyen közepes fokozaton, gáztűzhelyen minél kisebb legyen a láng.

Amint meghalljuk a jellegzetes kotyogó hangot, ellenőrizzük, hogy milyen gyorsasággal tör fel a kiöntőrészben a kávé. Ha szép lassan tűnik elő a kávé, zamatos lesz a végeredmény.

Nem kell megvárni, hogy az összes víz áttörjön az örleményen. Így ugyan kevesebb lesz a kávé mennyisége, viszont finomabb az íze. Majd vegyük le a tűzről, különben égett ízű lesz a kávé.

 


 

TESZT BLOG / Milyen vizet kell használni a kávéfőzéshez?

Szamila - 2014-12-08 13:00:00

Sok készülék manuálisan vagy digitálisan kijelzi a vízkőtlenítés esedékességét, ezt célszerü betartani, de hatásfoka függ attól is, hogy a kávégép hogy van beállítva. Ugyanis a készülékeken többféle fokozatban állítható a vízkőtlenítés rendszerességét figyelő rendszer.

A készülékek a vízkőtelenítést akkor jelzik, mikor elérik a felhasználó által megadott átfolyt vízmennyiséget, vagy a lefőtt kávé mennyiségét. Tehát akkor is jelzi a készülék a vízkövesedést, ha lágyvízzel működik. Ha nem használjuk az említett módszereket, akkor utólagos (külső) vízkőtelenítéssel, időszakonként kell a vízkőtelenítést elvégezni.

 

Megjegyzés: Kizárólag, csak speciálisan a kávégépekhez ajánlott (gyártott) vízkőoldót használjunk! - a kezelési utasításban leírtak alapján.

Ha a kávégépet nem vízkőtelenítjük rendszeresen, ne is kísérletezzünk a már nem megfelelően üzemelő kávégép vízkőtelenítésével - az elhanyagolt kávégép általában annyira lekövesedhet, hogy az csak szakszervizben javítható.

A külső vegyszeres vízkőoldás csak rendszeresen alkalmazva és kizárólag csekély mennyiségű vízkő eltávolíására alkalmas!