Caffé Szamila Kft.

H-4030 Debrecen, Sebes u. 4-10.
Telefon: + 36 (52) 417 234
Mobil: +36 (30) 279 9299
E-mail: href="mailto:uh!pont!alimazs!kukac!alimazs">uh!pont!alimazs!kukac!alimazs

 

H-4032 Debrecen, Füredi Kapu
Böszörményi út 68. C lépcsőház 7.
Mobil: +36 (70) 931 2311
E-mail: href="mailto:uh!pont!alimazs!kukac!alimazs">uh!pont!alimazs!kukac!alimazs

 

H-1141 Budapest,
Szugló utca 83-85.
Mobil: +36 (70) 332 0855
E-mail: href="mailto:uh!pont!alimazs!kukac!tsepadub">uh!pont!alimazs!kukac!tsepadub

Bejelentkezés Regisztráció
kosár Kosaram tartalma
0 db termék, 0 Ft
Termékek Akciók Konstrukciók Rólunk A kávéról

Olasz életérzés – az espresso és a cappuccino, avagy vissza a kávéfőzés gyökereihez

Szamila - 2015-01-21 16:00:00

Van egy dolog, amit az olasz gasztronómiából és életérzésből biztosan nem szabad kihagyni: a kávé, azaz amit ebből az olaszok képesek kihozni. A mindössze egy kortynyi ristrettótól kezdve egészen a latte macchiatóig. Persze nem szabad elfelejtkeznünk arról a tényről, hogy mindennek az alapja az espresso és a talán legismertebb olasz kávéköltemény, a cappuccino.


A hazánkban is méltán népszerű és még ma is elterjedt „kotyogós" kávéfőző Alfonso Bialetti, olasz feltaláló nevéhez fűződik, aki 1933-ban fejezte be a Moka Express tervezését, ami azóta az olasz design ikonja lett, és a new york-i Museum of Modern Arts is kiállította.


A történet szerint a kis kávéfőzőhöz az ötletet a háziasszonyok által használt korabeli mosógépek adták. A szennyes ruhát ugyanis olyan hengerekben főzték ki, melyeken belül egy központi cső futott. Az alulról melegített forró, szappanos víz a vezetékben felfutott, elárasztotta a ruhákat, majd átszivárogva azokon, körkörösen távozott.                 

Alumínium vagy rozsdamentes legyen a kotyogós kávéfőző?

Az alumínium kotyogóval ugyanolyan jó kávét lehet készíteni, mint a rozsdamentes társaival, de olcsóbban lehet beszerezni.

A kotyogósban használt kávé legyen közepesen finomra darálva, hogy a végeredmény minél aromásabb legyen. A szűrőrészt tele kell tölteni az őrleménnyel, erősen tömöríteni, majd megint tölteni és tömöríteni.

Fontos, hogy a kávé minél lassabban folyjon ki. Ez eltarthat akár 6-9 percig is. Elektromos tűzhelyen közepes fokozaton, gáztűzhelyen minél kisebb legyen a láng.

Amint meghalljuk a jellegzetes kotyogó hangot, ellenőrizzük, hogy milyen gyorsasággal tör fel a kiöntőrészben a kávé. Ha szép lassan tűnik elő a kávé, zamatos lesz a végeredmény.

Nem kell megvárni, hogy az összes víz áttörjön az örleményen. Így ugyan kevesebb lesz a kávé mennyisége, viszont finomabb az íze. Majd vegyük le a tűzről, különben égett ízű lesz a kávé.